Distributieriem

Een distributieriem is een belangrijk onderdeel van de motor van een auto. Het heeft als functie om de draaiende beweging van de krukas naar de nokkenas(sen) over te brengen, wat op zijn beurt de opening en sluiting van de kleppen in de verbrandingskamers regelt. Dit is een cruciaal onderdeel van de motorwerking en zorgt ervoor dat de kleppen op het juiste moment openen en sluiten ten opzichte van de positie van de zuigers. Hierdoor kan de motor goed lucht aanzuigen en uitlaatgassen afvoeren, wat essentieel is voor de verbranding en de prestaties van de motor.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle auto’s een distributieriem hebben. Sommige auto’s hebben in plaats daarvan een distributieketting, die langer meegaat en minder vaak vervangen hoeft te worden. Een distributieriem is echter over het algemeen minder duurzaam en moet regelmatig worden vervangen volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal om de 60.000 tot 160.000 kilometer, afhankelijk van het merk en model van de auto.

Het niet op tijd vervangen van een versleten distributieriem kan leiden tot ernstige motorschade, omdat de synchronisatie van de kleppen en zuigers verloren kan gaan als de riem breekt. Dit kan dure reparaties met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om de  distributieriem op tijd te laten vervangen.